🩺 Astăzi este Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral având scopul de a atrage atenția asupra necesității și importanței programelor de prevenție, diagnostic, tratament și reabilitare pentru această patologie.
Accidentul vascular cerebral apare atunci când există o pierdere a fluxului sanguin către o parte a creierului iar celulele creierului nu pot obține oxigen și nutrienții de care au nevoie din sânge, urmarea fiind ca aceste celule să moară în câteva minute.
AVC-ul afectează anual milioane de persoane, provocând deces sau dizabilități permanente precum pierderi de vedere, paralizii sau dificultăți de vorbire și gândire.
Există 2 tipuri de AVC:
📍 Ischemic – cel mai frecvent, cauzat de blocarea unui vas de sange major din creier de un cheag sau acumulari de grasimi.
📍 Hemoragic – apare cand un vas cerebral se rupe, crescand presiunea in tesuturile adiacente.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, anual 15 milioane de persoane suferă un AVC, dintre care 5 milioane mor și alte 5 milioane rămân cu sechele. Cazurile sub 40 de ani sunt rare însă atunci când au loc acestea sunt cauzate în special de hipertensiunea arterială necontrolată.
📝 Simptome AVC:
👉 Amorteala sau slabiciune brusca la nivelul fetei, bratului sau piciorului, in special pe o parte a corpului
👉 Confuzie brusca, dificultati de vorbire sau dificultati de intelegere a vorbirii.
👉 Dificultati bruste de a vedea in unul sau ambii ochi
👉 Dificultati bruste la mers, ameteli, pierderea echilibrului sau lipsa de coordonare
“Conferința multidisciplinară avansată - de la diagnostic la tratament” destinată cadrelor medicale si creditata cu 18 EMC, include abordări multidisciplinare în afecțiuni neurologice, punând accent pe tratamentul endovascular în accidentul vascular și recuperare în bolile neurologice.
Pentru mai multe informații legate de program și înscrieri vă invităm aici: https://www.edusontv.net/pages/conferinta-multidisciplinara-targu-mures-2024