In comentarii sunt si inregistrari
Brukner Madalina Cristina
Comentariu la Buna ziua, va prezint un caz preluat ...
Mar 20 at 10:18 AM
Postat
Mar 20 at 09:53 AM
Buna ziua, va prezint un caz preluat in urgenta in Compartiment Boli infectioase Ludus.
Pacient in varsta de 68 ani , APP: ulcer gastroduodenal perforat, HDS operat in 1984, cunoscut cu fibrilatie atriala recent diagnosticata, cu tratament anticoagulant cu Eliquis la domiciliu, schimbat pe Clexane 2x0.8ml,zi sc, preoperator, operat de hernie inghinala dreapta cu plasa de polipropilena, procedeu Lichtenstein, in 05.03.2024 si externat in 11.03.2024, in a 8-a zi postoperator, in 13.03.2024 prezinta greturi, varsaturi , subfebrilitati si se adreseaza serviciului de urgenta. La preluare se efectueaza analize de laborator care evidentiaza leucocitoza cu neutrofilie leu 19.000, Neut 92% si PCR 140 mg/L, hemoglobina 12.3 g/dl, in urgenta, se efectueaza consult chirurgical: fara semne de abdomen acut chirurgical si este indrumat pentru internare in Compartiment Boli infectioase .
La preluare am efectuat ecografie abdominala
Eco abdominal POCUS ora 10:50 : formatiune voluminoasa retroperitoneala , ecostructura hipoecogena, slab delimitata fata de structurile din jur, fara semne Doppler decelabil, 7x6cm, nu se vizualizeaza transversal vasele mari, Aorta, AMS , VCI VMS, verosimil deplasate posterior si comprimate de formatiunea tumorala, pancreas ecostructura hiperecogena, vena splenica comprimata , cu semnal Doppler slab, fara lichid liber subhepatic, peripanceratic , perisplenic, sau in spatiul Douglas, fara lichid perirenal, fara colectii la nivelul recesurilor, fara lichid liber intre ansele intestinale. Se ridica suspiciune ade hematom retroperitoneal/hemoragie intramezenterica/ peritonita si am solicitat examen CT abdomino-pelvin cu SCIV de urgenta.
CT abdomino-pelvin cu SCIV ora 11:32: intraabdominal , mezenteric se deceleaza prezenta unui hematom cu diametre 62/112/180mm (AP/LL/CC) ce determina efect de masa asupra duodenului in segmentele D2 si D3, cu vizualizarea unei extravazari de substanta de contrast intralezionala in faza arteriala de 15 mm sugestiva pentru sangerare activa.Asociaza fuzee perilezionale la nivelul fasciilor prerenale anterioare bilateral, extins pe foitele peritoneale pelvine si la nivel retroperitoneal bilateral, spatiu Douglas liber, AO abdominala, trunchi celiac, AMS VMS AMI artere renale si iliace fara modificari patologice decelabile CT
La preluare in Compartiment Boli infectioase, la 4 ore de la prima hemoleucograma, am repetat analizele, hemoglobina 11 g/dl, in scadere.
Pacientul a fost redirectionat catre Clinica Chirurgie vasculara Targu Mures de urgenta si operat. Intraoperator s-a constatat hemoragie difuza ramura artera mezenterica si hematom intramezenteric gigant, evolutie favorabila postoperator.
In 18.03.2024 se solicita transferul pacientului catre Compartiment Boli infectioase avand in vedere ca persista sindromul infectios Leu 16.000, Neut 89% si inflamator PCR 82mg/dl , iar pe radiografie se descriu focare de condensare pulmonara.
La preluare pacientul acuza varsaturi in ziua transferului si lipsa tranzitului intestinal pentru materii fecale din data de 13.03.2024. Eco abdominal: anse intestinale destinse, cu continut lichidian, peristaltism incetinit, fara lichid liber intraabdominal. Se solicita radiografie abdominala pe gol si consult chirurgical cu suspiciunea de ileus paralitic.
Radiografie abdominala: distensie aerica in hipocondru si flancul stang , cateva nivele hidroaerice de talie mica
Se interneaza in Sectia chirurgie general si se administreaza un supozitor cu reluarea tranzitului intestinal.
Momentan continua tratamentul antibiotic in sectia chirurgie.
Comentariu la Bună ziua! Vă invit să parcurgeți un ...
Mar 20 at 04:59 PM
Era abcedata tumora sau de unde leucocitoza?